dietymedicago.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i odżywiania.

Dieta

Nie masz parmezanu? Poznaj jego zamienniki!

Nie masz parmezanu? Poznaj jego zamienniki!

Czy istnieje zamiennik parmezanu, który byłby równie dobry jak oryginał? Odpowiedź brzmi: tak! W tym artykule przedstawimy kilka alternatyw dla parmezanu, które smakują równie dobrze, jak ten włoski specjał.

Czym można zastąpić parmezan?

Za prawdziwy ser parmezan wyprodukowany we Włoszech trzeba sporo zapłacić i nie tak łatwo go kupić. Popularne sklepy spożywcze oferują jednak inne gatunki serów, którymi można zastąpić włoski przysmak.

Grana Padano

To najlepszy zamiennik parmezanu. Wytwarza się go z mleka krowiego. Ser dojrzewa minimum dziewięć miesięcy. Wyróżnia się podobną teksturą i delikatnym smakiem z lekką orzechową nutą. Jest twardy, chrupiący. Łatwo się kroi i ściera. Można używać go tak samo jak oryginalnego parmezanu.

Pecorino Romano

Pecorino Romano to twardy ser długo dojrzewający wytwarzany z mleka krowiego, który pochodzi z Włoch. Ma intensywny orzechowy i ostry smak. Sprawdza się jako dodatek do potraw i dekoracja gotowych dań. Idealnie łączy się z makaronami, pizzą i sosami pomidorowymi.

Ser Cheddar

Angielski cheddar ma podobny do parmezanu kremowy i orzechowy smak. Od włoskiego sera odróżnia go to, że jest miękki i plastyczny. Jego smak jest dość słony, ostry i orzechowy. Doskonale sprawdza się w sosach, daniach z piekarnika czy pizzy. Pysznie smakuje z grzankami.

Ser Gouda

Oryginalny ser gouda pochodzi z Holandii. To miękki, delikatny i słony ser z orzechowym posmakiem. Nie jest dokładnym odpowiednikiem parmezanu, ale świetnie sprawdza się jako składnik sosów i zapiekanek, ponieważ łatwo się roztapia. Można też udekorować nim wiele potraw i podać jako jeden z elementów deski serów.

Ser feta

Parmezan może zastąpić grecki ser feta produkowany z mleka koziego. Chociaż ma zupełnie inną, kremową konsystencję i mocno słony smak, pasuje do dań na ciepło i na zimno. Można używać go tak samo jak parmezanu. Smacznie komponuje się z innymi składnikami w sałatkach oraz w potrawach mięsnych i wegetariańskich.

Formaggio dei Poveri

Sera biedaka to odpowiednik parmezanu, który pochodzi z Włoch. Był alternatywą dla parmezanu, na który dawno temu było stać nielicznych. Przyrządzano go w domu ze startego i uprażonego czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, soli, pieprzu czy oregano. Ten oszukany ser dodawał smaku, aromatu i chrupkości potrawom warzywnym i makaronom.

Wegański parmezan

Osoby, które są na diecie wegańskiej, czyli nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego, mogą spróbować zrobić roślinny parmezan. Najpopularniejsza wersja to ta z płatków drożdżowych, migdałów lub orzechów nerkowca oraz soli. Wegański parmezan ma serowo-orzechowy smak i jest super składnikiem wielu potraw bez mięsa. Pasuje do makaronów, kluseczek typu gnocchi, pesto, sałatek czy zapiekanych warzyw.

Podsumowanie

Dobrej jakości parmezan to wyśmienity ser bogaty w cenne składniki odżywcze, które zbawiennie wpływają na ludzki organizm. Ten wyjątkowy rarytas pełni w kuchni rolę jako dodatek smakowy, jak i dekoracyjny.

Zobacz także: Przewodnik po zamiennikach serka Philadelphia

Udostępnij