Bezpieczne i higieniczne przechowywanie ciasta w pojemniku
Data publikacji 4 kwietnia 2023Ciasta to jedne z najpopularniejszych wypieków na świecie. Mogą być proste lub skomplikowane w przygotowaniu, ale zawsze kojarzą się z domowym ciepłem i pysznym smakiem. Zazwyczaj najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, a w kolejnych dniach tracą na jakości. Można jednak temu zapobiec i dłużej zachować świeżość słodkich deserów. Trzeba tylko wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać ciasta. Podpowiadamy, jakie są skuteczne sposoby na bezpieczne i higieniczne przechowywanie ciasta w pojemniku.
Wybór odpowiedniego pojemnika – dobry pojemnik to podstawa
Jeśli jesteś na etapie wybierania pojemnika, postaw na taki, który jest przeznaczony do przechowywania żywności. Będzie on wykonany z materiałów wolnych od BPA i innych szkodliwych substancji. Zazwyczaj jest to dobrej jakości tworzywo sztuczne, które można bezpiecznie stosować w kontakcie z jedzeniem, bo nie chłonie zapachów i nie zakłóca doznań smakowych przy degustacji. Pojemnik powinien być szczelny, aby zapobiec wnikaniu powietrza i wilgoci, dzięki czemu ciasto pozostanie dłużej kruche, apetyczne i świeże.
Podobnie działają pojemniki szklane. Czasem mają tylko drewnianą podstawę i nakładaną górę, która jest wykonana z przezroczystego szkła. W ten sposób można dojrzeć, co znajduje się w środku. To sposób nie tylko na bezpieczne przechowywanie, ale też estetyczne serwowanie deserów.
Ważne jest, aby pojemnik był łatwy do czyszczenia. Należy pamiętać, że w pojemniku mogą zebrać się resztki ciasta i innych pokarmów, które mogą prowadzić do rozwoju bakterii i innych chorobotwórczych organizmów. Z tego też względu stosuj pojemniki zgodnie z ich przeznaczeniem. Czyli szklane lub z tworzywa sztucznego wielokrotnie, a tekturowe lub z cienkiego plastiku tylko raz. Po przeniesieniu ciasta mogą pojawić się na nich zabrudzenia i plamy, co wygląda nieestetycznie i nie zachęca do ponownego użycia. Wilgoć może też powodować naruszenie kartonowej struktury poprzez jej namoczenie i podziurawienie.
Jak długo przechowywać ciasta w pojemnikach?
Przechowywanie ciasta w pojemniku w lodówce to dobry sposób na utrzymanie go w świeżości przez kilka dni, ale niezbyt długo. Szczególnie delikatne ciasta przekładane masami, z kremem, bitą śmietaną psują się szybciej. Weź też pod uwagę aktualną porę roku – latem, w upalnie dni, mimo przechowywania w lodówce może dojść do zważenia się kremu i ciasto będzie nadawało się już tylko do wyrzucenia.
Najkrócej w lodówce przechowujemy ciasta ze świeżymi owocami, nieco dłużej – wypieki drożdżowe. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że przez brak dobrego pojemnika ulegną one wysuszeniu i też nie będą już tak pyszne, jak w dniu pieczenia. Opcjonalnie, jeśli widzisz, że powstało dużo ciasta, a apetyt domowników to za mało, aby się go pozbyć, już po wystudzeniu podziel je na porcje i część zamróź.
Skutecznym sposobem na przedłużenie daty przydatności do spożycia ciast jest umieszczanie ich w pojemnikach. Można dzięki temu zachować ich świeżość nawet przez dodatkowe 2-3 dni dłużej.
Artykuł sponsorowany