dietymedicago.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i odżywiania.

Przepisy

Najlepsze ciasta na Wielkanoc — przepisy

Najlepsze ciasta na Wielkanoc — przepisy

Wielkanoc to wyjątkowy czas pełen radości, wspólnego świętowania i oczywiście — udanych wypieków. W polskiej kulturze nieodłącznie związanej z tym świętem są pyszne ciasta i ciasteczka wielkanocne, które podbijają serca wszystkich łasuchów. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na tradycyjne wypieki, które z powodzeniem przygotujesz w swojej kuchni.

Ciasto marchewkowe

Wielkanoc to doskonała okazja, by sięgnąć po klasyczne, ale zawsze pyszne ciasto marchewkowe. To pyszny deser nie tylko na święta, ale i inne okazje. Smakuje obłędnie — jest wilgotne, aromatyczne i puszyste, a dodatkowo wyjątkowo proste w przygotowaniu.

Wystarczy zmiksować jajka, mąkę, startą marchewkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, cynamon, posiekane orzechy włoskie i rodzynki, a następnie przelać do przygotowanej formy. Całość pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut i gotowe! Wierzch ciasta możemy polać lukrem, polewą czekoladową, udekorować kremem z mascarpone lub oprószyć cukrem pudrem.

Sernik nowojorski

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć również sernika. My proponujemy sernik nowojorski, który ma wyjątkowo aksamitną konsystencję i kruchy spód na bazie ciasteczek. To pyszny wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie kremowe desery i sprawdzone ciasta.

Zaczynamy od rozkruszenia herbatników i wymieszania ich z roztopionym masłem. Masę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. W międzyczasie miksujemy twaróg z cukrem pudrem, mąką, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę i mieszamy, aż do gładkiej masy serowej. Wylewamy wszystko na ciasteczkowy spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C w kąpieli wodnej przez około 75 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik w środku na godzinę. Na koniec studzimy i przekładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy według uznania.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-nowojorski.

Kakaowa babka wielkanocna

Kolejnym niezawodnym hitem w świecie wielkanocnych wypieków jest wilgotna babka kakaowa. To puszyste ciasto o intensywnym smaku czekolady, które zawsze zyskuje na popularności w świątecznym okresie. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie tradycyjne ciasta wielkanocne.

Zaczynamy od przygotowania formy na babkę, którą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie siekamy gorzką czekoladę na drobne kawałki. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę oraz sól. W drugim naczyniu ucieramy miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i całość dokładnie ubijamy. Suche składniki łączymy z suchymi, dodając stopniowo maślankę i kawałki czekolady. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 200°C przez około 45 minut. Gotową babkę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z masłem, kakao, cukrem pudrem i mlekiem.

Babka cytrynowa

Przechodząc przez babki wielkanocne, nie można również zapomnieć o babce cytrynowej, której aromat doskonale wpisuje się w klimat Wielkiej Nocy i świetnie będzie się prezentować na świątecznym stole.

Wystarczy utrzeć margarynę z żółtkami i cukrem, a następnie dodać skórkę i sok z cytryny. Całość mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami ze szczyptą soli. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wylewamy wszystko do przygotowanej formy na babkę. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut. Na koniec dekorujemy wierzch lukrem. Smacznego!

Mazurek wielkanocny

Mazurki wielkanocne to nieodłączny element świąt i dla wielu nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Naszą propozycją jest wersja z masą chałwową, czekoladą, orzechami włoskimi, migdałami, pistacjami, masłem orzechowym i płatkami kokosowymi. To wyjątkowe ciasto, które z pewnością zrobi wrażenie w tym ważnym dniu.

Na początek łączymy ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtko, cukier waniliowy, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto przekładamy do lodówki na pół godziny, a następnie wykładamy na dno tortownicy i pieczemy w 190°C przez około 25 minut. W międzyczasie miksujemy chałwę, masło orzechowe, cukier puder, śmietanę. Podgrzewamy całość do zgęstnienia i dodajemy zblendowane migdały. Studzimy. Na suchej patelni prażymy osobno płatki migdałowe i płatki kokosowe. Orzechy włoskie i pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Na upieczony spód wykładamy schłodzoną masę, polewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą i posypujemy resztą składników.

Brzmi smacznie? Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/mazurek-wielkanocny.

Materiał zewnętrzny

Udostępnij