dietymedicago.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i odżywiania.

Przepisy

Jak zrobić pyszne pączki w domu? Przepis na tradycyjne wypieki

Jak zrobić pyszne pączki w domu? Przepis na tradycyjne wypieki

Masz ochotę na pączki? Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, jak zrobić pączki w domu i ciesz się pysznymi, tradycyjnymi wypiekami.

Jak zrobić pączki w domu? Etapy

Przygotowanie pączków możemy podzielić na kilka etapów:

  1. Przygotowanie zaczynu
  2. Przygotowanie ciasta
  3. Wyrabianie ciasta
  4. Formowanie pączków
  5. Smażenie pączków
  6. Przygotowanie lukru

1. Przygotowanie zaczynu

Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do tego potrzebujemy:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek mąki typu 450

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, mąkę i lekko podgrzewane mleko. Mieszamy wszystko do połączenia się składników, a następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Przygotowanie ciasta

Podczas gdy zaczyn rośnie, przystępujemy do przygotowania reszty składników na ciasto. Będziemy potrzebować:

  • 500 g mąki pszennej
  • Szczyptę soli
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżkę cukru wanilinowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)

3. Wyrabianie ciasta

Kiedy zaczyn jest już gotowy, dodajemy go do miski z mąką. Następnie dodajemy ubite jajka, sól, cukier wanilinowy i spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 15-20 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

4. Formowanie pączków

Kiedy ciasto jest już odpowiednio wyrobione, rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 cm. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy z niego krążki, które będą naszymi pączkami. Jeśli mamy ochotę, to jest to właściwy moment na dodanie do środka wypieku nadzienia.

5. Smażenie pączków

Kiedy mamy już przygotowane krążki ciasta, przystępujemy do smażenia. Do tego potrzebujemy dużej ilości oleju. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru.

6. Przygotowanie lukru

Ostatnim krokiem jest przygotowanie lukru. Do tego potrzebujemy cukru pudru i wody. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy już ostudzone pączki.

Zobacz także: Przepis na faworki – prosty sposób na pyszne domowe wypieki

Udostępnij