dietymedicago.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i odżywiania.

Przepisy

Przepis na ogórki kiszone – idealne przekąski na każdą okazję

Przepis na ogórki kiszone – idealne przekąski na każdą okazję

Przepis na ogórki kiszone to doskonały sposób na przygotowanie pysznych i zdrowych przekąsek, które sprawdzą się na każdej imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Proces kiszenia ogórków nie tylko nadaje im wyjątkowego smaku, ale także sprawia, że stają się bogate w probiotyki i witaminy. Warto więc poznać tajniki tego przepisu i cieszyć się smakiem domowych ogórków kiszonych.

Agenda:

1. Przepis na ogórki kiszone – podstawowe informacje
2. Składniki potrzebne do przygotowania przepisu
3. Kroki do wykonania przepisu
4. Wskazówki dotyczące przygotowania ogórków kiszonych
5. Kaloryczność jednej porcji ogórków kiszonych

Przepis na ogórki kiszone – podstawowe informacje

Czas przygotowania: około 30 minut
Czas kiszenia: około 7-14 dni
Liczba porcji: 1 słoik o pojemności 1 litra

Składniki potrzebne do przygotowania przepisu

  • 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych i jędrnych)
  • 1-2 łodygi kopru (lub łyżka nasion kopru)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • sól kuchenna bez jodu (około 1 łyżki na 1 litr wody)
  • woda (najlepiej przefiltrowana lub źródlana)

Kroki do wykonania przepisu

  1. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy końcówki.
  2. Na dnie słoika układamy liście laurowe, ziarenka pieprzu, jałowca oraz czosnek.
  3. Następnie układamy ogórki w słoiku, ciasno je upychając i wciskając między nie koper.
  4. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i gotujemy, aż sól się rozpuści.
  5. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoiku, aż do samej góry.
  6. Słoik z ogórkami zamykamy szczelnie i odkładamy w ciemne, chłodne miejsce na około 7-14 dni (czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia).
  7. Po upływie czasu kiszenia, ogórki kiszone są gotowe do spożycia. Przechowujemy je w lodówce.

Wskazówki dotyczące przygotowania ogórków kiszonych

  • Aby ogórki były chrupiące, można dodać do słoika kilka liści wiśni, czarnej porzeczki lub dębu.
  • Jeśli zalewa podczas kiszenia zaczął się pienić, można ją delikatnie zdjąć łyżką i dodać trochę soli.
  • Warto eksperymentować z dodatkami do ogórków kiszonych, np. dodać plaster cytryny czy trochę chili dla pikantnego smaku.
  • Ogórki kiszone są doskonałe jako przekąska, dodatek do kanapek czy składnik sałatek.

Kaloryczność jednej porcji ogórków kiszonych

Kaloryczność jednej porcji (około 100 g) ogórków kiszonych wynosi około 16 kcal.

Udostępnij

O autorze

Cześć! Jestem Rafał.👨‍🍳Zawsze z uśmiechem wchodzę w świat kulinarnych przygód, dodając do tekstu szczyptę humoru i odrobinę pasji gotowania. Odkrywam tajemnice smaków i dzielę się nimi z Wami, czytelnikami, jak dobry kumpel, co zna się na rzeczy.