dietymedicago.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i odżywiania.

Lifestyle

Jak wygląda praca w cateringu dietetycznym? Wyzwania i korzyści

Jak wygląda praca w cateringu dietetycznym? Wyzwania i korzyści

Catering dietetyczny, nazywany również dietą pudełkową, istnieje na polskim rynku dopiero od kilku lat, a już został okrzyknięty nowym hitem. Usługa polega na dostarczaniu klientom każdego dnia wybranej ilości zapakowanych szczelnie posiłków, przygotowanych ze świeżych surowców. Aby wieczorem lub rano można było zgarnąć spod drzwi swoje „pudełka”, potrzebny jest cały sztab ludzi. Sprawdź, w jakim charakterze można pracować w cateringu dietetycznym, z czym trzeba się zmierzyć i jakie są realne zarobki.

Catering dietetyczny – nowy styl odżywiania się Polaków

Obecnie w Polsce działa ok. 700 firm, oferujących diety pudełkowe o zasięgu zarówno ogólnokrajowym, jak i lokalnym. Główną przyczyną, dla której catering dietetyczny przyjął się u nas tak dobrze, jest tempo życia. Przy pracy na pełen etat, konieczności wykonywania obowiązków domowych i rodzinnych, przygotowanie pięciu zbilansowanych posiłków dziennie jest praktycznie niemożliwe. Jeszcze bardziej nierealne wydają się codzienne wyprawy na bazarki ze świeżyzną. Twórcy cateringu dietetycznego ściągają z klienta odpowiedzialność za planowanie, kupowanie, przygotowanie, a często również zmywanie – pudełka można podgrzewać w mikrofali bez brudzenia talerzy.

Istotne są również wskazania dietetyczne. Dziś coraz więcej osób cierpi z powodu nietolerancji pokarmowych. Jednocześnie chcemy odżywiać się świadomie – część z nas rezygnuje zatem z pewnych grup produktów. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze potrzeba realizacji osobistych celów – pragniemy schudnąć, zbudować masę mięśniową, przeprowadzić detoks. Odpowiedzą na wszystkie te wymagania są diety pudełkowe, skomponowane z uwzględnieniem różnorodnych wytycznych.

Praca w cateringu dietetycznym – gdzie ją znaleźć?

Machina cateringu dietetycznego ruszyła i nie sposób jej powstrzymać. Wręcz przeciwnie – w najbliższych latach będziemy obserwować wysyp nowych firm, oferujących codzienne dowożenie jedzenia klientom. Oznacza to wiele ofert pracy, związanych z tą nowopowstałą branżą.

Portal GoWork.pl trzyma rękę na pulsie i błyskawicznie reaguje na nowinki na rynku pracy. Można tutaj znaleźć zarówno oferty zatrudnienia w cateringu dietetycznym, jak i opinie o firmach. Wystawiają je pracownicy, którzy dzielą się spostrzeżeniami o warunkach pracy, jak i klienci – dzięki temu dowiesz się, jaką renomą cieszy się dane przedsiębiorstwo i czy warto się z nim związać.

Jak wygląda praca w cateringu dietetycznym?

Aby pod drzwiami codziennie znalazły się pudełka zawierające komplet posiłków dla klienta, zaangażować trzeba cały sztab ludzi. Zaczyna się od dietetyka, który komponuje jadłospisy zgodnie z przyjętymi wytycznymi, zwracając uwagę na nietolerancje i wykluczenia, kaloryczność oraz inne aspekty menu. Aby zostać dietetykiem, można wybrać kierunkowe studia albo specjalistyczny kurs. Zarobki na tym stanowisku wynoszą średnio ok. 5500 zł brutto.

Posiłki musi ktoś przygotować. Każda firma cateringowa zatrudnia sztab kucharzy i pomocników. Tym razem bardziej od dyplomu liczą się chęci, choć szkoła zawodowa czy technikum o odpowiednim profilu, są dodatkowym atutem. Kucharz w cateringu dietetycznym zarabia od ok. 4800 zł brutto.

Ważnym elementem procesu jest sprawne dostarczenie pudełek klientom. Dostawca zatrudniony przez firmę cateringową najczęściej jeździ samochodem-chłodnią. Jedynym wymaganiem jest posiadanie prawa jazdy kat. B i dobrej orientacji w terenie. Można liczyć na zarobki od najniższej krajowej do nawet 6000 zł brutto.

Materiał zewnętrzny

Udostępnij