Dieta przeciwnowotworowa: na czym polega zdrowa dieta antyrakowa?
Data publikacji 11 stycznia 2024Nowotwór to choroba diagnozowana u coraz młodszych, nieobciążonych genetycznie pacjentów. Eksperci są zdania, że w kolejnych latach zapadalność na nowotwory znacząco wzrośnie, i to pomimo ciągłego rozwoju medycyny. Przed chorobą można uchronić się, prowadząc zdrowy styl życia. Jednym z jego elementów jest zrównoważona dieta, która zapobiega rozwojowi i namnażaniu komórek nowotworowych. Jakie są jej zasady?
Co jeść, a czego unikać, będąc na diecie antyrakowej?
Dieta antyrakowa cieszy się coraz większą popularnością nie tylko wśród seniorów, ale również wśród młodych osób. Przyczyną jest dużą zapadalność na choroby nowotworowe i złe prognozy ekspertów na dalsze lata. Niemniej jednak do diety antyrakowej trzeba podejść rozważnie, gdyż nie chodzi w niej wyłącznie o spożywanie konkretnych produktów i wykluczenie tych, które nie są dla nas dobre. Ważne, aby poszczególne składniki umiejętnie ze sobą łączyć, a jednocześnie dbać o ich prawidłową obróbkę. Podstawowe zasady diety antyrakowej to:
- wyeliminowanie z menu produktów wysokoprzetworzonych,
- ograniczenie spożywania soli do 6 g dziennie,
- ograniczenie do 500 g tygodniowo mięsa czerwonego, w tym wędlin,
- ograniczenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych,
- unikanie alkoholu, zwłaszcza w dużych ilościach,
- skrócenie czasu obróbki termicznej produktów,
- ograniczenie ilości produktów, które przygotowywane są na grillu węglowym.
Bardzo istotne jest wprowadzenie do menu produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, który w naturalny sposób oczyszcza przewód pokarmowy. Jego źródłem są przede wszystkim świeże warzywa i owoce, jednak należy pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu. Zawsze przed spożyciem trzeba je umyć, najlepiej mocząc w wodzie przez około 5 minut, a później szorując specjalną gąbeczką. Jest to o tyle ważne, że warzywa i owoce sprzedawcy często „upiększają” różnymi specyfikami (znajdują się ona na skórce), tak aby prezentowały się okazale.
Te substancje hamują rozwój raka
Dieta antyrakowa nie musi być uboga – wręcz przeciwnie, gdyż wciąż mamy do dyspozycji wiele produktów zawierających cenne składniki. W menu powinny znaleźć się przede wszystkim:
- pomidory i wszelkie ich przetwory – zawierają lipoken, który chroni DNA przed uszkodzeniami,
- warzywa kapustne – zawierają glukozynolany; zapobiegającą procesom zapalnym i chroniącą DNA przed uszkodzeniem,
- papryka – zawiera kapsaicynę, która zabija komórki rakowe,
- marchew – zawiera karotenoidy, które chronią przed rakiem jamy ustnej, krtani czy pęcherza moczowego,
- rośliny strączkowe – zawierają fitoestrogeny, które wspierają organizm w walce z chorobami nowotworowymi,
- zielona herbata – zawiera katechiny wykazujące działanie antyrakowe,
- cytrusy – zawierają witaminę C, która zapobiega rozwojowi raka żołądka, płuc i jamy ustnej,
- oleje roślinne – zawierają witaminę E, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka,
- przetwory mleczne – zawierają wapń, który zapobiega rozwojowi raka okrężnicy,
- orzechy – zawierają selen, który obniża ryzyko rozwoju raka płuc.
Dieta przeciwnowotworowa powinna bazować na 5 małych posiłkach w ciągu dnia, które dostarczą wszelkich niezbędnych witamin i składników odżywczych.
Czy dieta antyrakowa rzeczywiście jest skuteczna?
Zdrowy styl życia, w tym spożywanie zbilansowanych posiłków, przyczynia się do spadku zachorowalności na choroby nowotworowe. Szacuje się, że dieta antyrakowa chroni przed około 1/3 wszystkich nowotworów, jakie mogą rozwinąć się w organizmie człowieka. Jest ona elementem profilaktyki antyrakowej, choć oczywiście warto mieć również ubezpieczenie na życie na wypadek niespodziewanych zdarzeń, gdyż żadne działania nie gwarantują, że w organizmie nie rozwinie się choroba. Warto też pamiętać o obciążeniu genetycznym, które w wielu przypadkach może być decydujące w kontekście rozwoju choroby. Niemniej jednak prowadzenie zdrowego trybu życia może znacząco opóźnić jej pojawienie się, pomaga również wzmocnić organizm, który jest w stanie walczyć.
Bardzo ważna jest także profilaktyka, a więc regularne wykonywanie badań kontrolnych. Dla kobiet jest to USG piersi, cytologia oraz pełna morfologia, natomiast w przypadku mężczyzn warto zrobić morfologię oraz sprawdzić markery nowotworowe. Działania profilaktyczne pozwalają wykryć nowotwór we wczesnym stadium rozwoju, tym samym umożliwiając wdrożenie efektywnego leczenia. Warto pamiętać o nich w każdym wieku, nie myśląc tym samym, że choroby nowotworowe nie dotyczą ludzi młodych – wręcz przeciwnie, diagnozowane są obecnie w każdej grupie wiekowej.
Artykuł sponsorowany