dietymedicago.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowia i odżywiania.

Dieta

Właściwości pszczelich pierzgów – co warto wiedzieć?

Właściwości pszczelich pierzgów – co warto wiedzieć?

Pierzga pszczela, nazywana również pokarmem pszczół, jest twardą, nieregularną substancją o ciemnobrązowym kolorze. Składa się z pyłku kwiatowego, który pszczoły zbieracze przynoszą do ula, mieszając go z miodem i śliną. Finalny produkt jest ubijany w komórkach plastrów, po czym następuje fermentacja mlekowa, dzięki której staje się całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.

Zdobywanie pierzgi nie jest łatwe – pszczelarz musi wyczyścić od 5 do 30 ramek, aby uzyskać kilogram produktu. Wielkość plonu zależy od liczby pszczoł w ulu. Właściwe przechowywanie pierzgi jest kluczowe, aby zapobiec pojawieniu się szkodników w zapasach.

Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela jest skarbnicą cennych składników odżywczych, takich jak:

  • węglowodany,
  • białka,
  • tłuszcze nasycone i nienasycone,
  • egzogenne aminokwasy,
  • witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D i K,
  • fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.

Dzięki tak bogatemu składowi, pierzga pszczela posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które sprawiają, że jest chętnie stosowana przez człowieka. Można ją zakupić bezpośrednio u pszczelarza, w sklepie ze zdrową żywnością, a także jako składnik suplementów diety dostępnych w aptekach.

Pierzga pszczela znalazła szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach. Jest również pomocna w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego, a także przy niedoborze witamin i składników mineralnych. Pierzga sprawdza się również w stanach depresyjnych, wspomagając pracę układu nerwowego.

Pierzga pszczela wspiera również funkcjonowanie układu pokarmowego – reguluje jego pracę, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i oczyszcza wątrobę. Jest polecana także przy biegunkach i zaparciach. Ponadto, pierzga wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera leczenie anemii i działa bakteriobójczo, co czyni ją pomocną przy przeziębieniach.

Zastosowanie pierzgi pszczelej w kosmetyce

Pierzga pszczela jest również wykorzystywana w kosmetyce. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, które dzięki zawartemu w niej kwasowi L-mlekowemu wspomagają proces odnowy komórek skóry. Kwas L-mlekowy przyspiesza proces usuwania zrogowaciałych komórek, co sprawia, że skóra staje się piękniejsza zarówno pod względem struktury, jak i koloru. Kosmetyki zawierające pierzgę stymulują również produkcję ceramidów w skórze, wzmacniają skórę właściwą i nawilżają jej głębokie warstwy.

Kremy zawierające pierzgę są pomocne w leczeniu dolegliwości spowodowanych złym stanem naczyń krwionośnych – jest to możliwe dzięki zawartej w pierzgach witaminie K. Preparaty te skutecznie eliminują również cienie pod oczami i często są stosowane przez osoby korzystające z chirurgii laserowej.

Suplementy z pierzgą pszczelą

Ekstrakt z pierzgi wykorzystuje się również do produkcji suplementów diety. Sprzyja on wzmacnianiu odporności organizmu i przyspiesza proces rekonwalescencji, szczególnie po antybiotykoterapii. Preparaty zawierające pierzgę mają korzystny wpływ na florę bakteryjną żołądka. Dodatkowo, korzystnie wpływają na koncentrację, chronią przed anemią i poprawiają wzrok.

Suplementy diety z pierzgą pomagają w leczeniu różnych dolegliwości, w tym chorób wątroby. Wspomagają układ immunologiczny, a regularne ich przyjmowanie chroni przed wirusami i bakteriami. Warto podkreślić, że nie zawierają one syntetycznych dodatków, co ma szczególne znaczenie dla osób cierpiących na alergie. Duża zawartość antyoksydantów w pierzgach korzystnie wpływa na regenerację komórek organizmu.

Suplementacja pierzgi u dzieci

Procesy przemiany materii u dzieci zachodzą niezwykle szybko, dlatego zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki odżywcze jest u nich większe. Suplementacja pierzgi, będącej produktem naturalnym, jest bezpieczna, o ile dziecko nie ma uczulenia na produkty pszczele. Jednak zaleca się, aby pierzgę podawać dzieciom dopiero od 3 roku życia.

Suplementacja pierzgi pomoże wzmocnić odporność organizmu dziecka. Kiedy dziecko rozpoczyna edukację w przedszkolu, ma ono styczność z drobnoustrojami, których nie znało wcześniej. Jeżeli układ immunologiczny dziecka będzie zbyt słaby, ryzyko zachorowania okaże się wysokie. Podawanie pierzgi nie tylko pomoże uniknąć choroby, ale również sprawi, że ewentualne choroby przebiegać będą łagodniej.

Jak stosować pierzgę?

Pierzgę pszczelą można spożywać na różne sposoby, a jednym z najpopularniejszych jest picie naparów. Wystarczy zalać łyżkę pierzgi wodą i odczekać kilkanaście godzin. Napój najlepiej pić na czczo z rana. Zaleca się, aby dorośli spożywali około 30-40 g pierzgi dziennie. Mimo, że pierzgi nie można przedawkować, jej spożywanie w dużych ilościach może być dla niektórych dużym wydatkiem, gdyż jest to produkt dość drogi.

Pierzga ma wiele korzystnych właściwości. Zaleca się jej spożywanie osobom z problemami jelitowymi, nadciśnieniem i anemią. Pierzgę powinny przyjmować osoby starsze cierpiące na łuszczycę i mężczyźni z przerostem gruczołu krokowego. Jest również pomocna w leczeniu wątroby, jelit i żołądka.

Czy pierzga pszczela jest bezpieczna dla wszystkich?

Mimo wielu korzyści wynikających ze spożywania pierzgi, nie jest ona dla wszystkich. Osoby uczulone na produkty pszczele powinny unikać jej spożywania, ponieważ może wywołać reakcję alergiczną. Nawet jeśli dana osoba zalicza się do grona osób mogących spożywać pierzgę, powinna i tak zachować umiar. Jeżeli w trakcie takiej kuracji pojawią się skutki uboczne, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Pierzga pszczela a odchudzanie

Pierzga pszczela może być także pomocna podczas odchudzania. Zmniejsza apetyt i przyspiesza metabolizm, co przyspiesza proces utraty nadmiarowych kilogramów. Ponadto, przyspiesza proces rozpuszczania komórek tłuszczowych i redukuje ilość węglowodanów w tłuszczu i konwersję cukrów. Podczas odchudzania zaleca się spożywanie na czczo łyżki pierzgi pszczelej rozpuszczonej w wodzie. Można ją również dodać do jogurtu czy tostów.

Przepisy na spożywanie pierzgi pszczelej

Pierzgę pszczelą można spożywać na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszy się napój wzmacniający odporność, do którego przygotowania potrzebny będzie pyłek pszczeli (ok. 50 g) i miód naturalny (ok. 200 ml). Wszystkie składniki trzeba po prostu wymieszać i przechować w szczelnym, wyparzonym i suchym słoiku. Napój jest gotowy do picia po około 3 dniach.

Cena pierzgi pszczelej

Cena za 1 kg pierzgi pszczelej wynosi od 150 do 350 zł. Można ją kupić zarówno prywatnie od pszczelarza, jak i w sklepie sprzedającym tego typu produkty. Nie jest to tania inwestycja, gdyż zasoby pierzgi pszczelej są zależne od różnych czynników. Średni koszt zakupu 1 kg pierzgi pszczelej wynosi 200 zł. Niemniej jednak, zawsze można zdecydować się na zakup jednego z mniejszych opakowań.

Podsumowanie

Pierzga pszczela jest cennym źródłem składników odżywczych, które mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia człowieka. Można ją spożywać w różnych formach, w zależności od indywidualnych upodobań i potrzeb. Jednak, jak w przypadku każdego suplementu diety, ważne jest, aby spożywać ją z umiarem i skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji. Pamiętaj, że zdrowie zawsze powinno być na pierwszym miejscu!

Udostępnij