O mnie

 Anna Piaścik
mgr dietetyki, mgr farmacji

Ukończyłam dwa kierunki studiów magisterskich: dietetykę i farmację na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym oraz Bydgoskiej Szkole Wyższej oraz studia podyplomowe z zakresu dietetyki.

Przez 16 lat pracowałam w aptece jako farmaceuta, z czasem jako kierownik apteki.

Moja ścieżka zawodowa nieco zmieniła swój tor  by móc Wam bardziej pomagać w powrocie do zdrowia. Od 2010 roku prowadzę poradnię dietetyczną Medicago w Gdyni, Pruszczu Gdańskim oraz prowadzę konsultacje dietetyczne i famaceutyczne w placówce medycznej w Londynie( Hanwell Health Centre)

Na co dzień wspieram osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i zadecydować o jakości swojego życia.

Sama też przeszłam tę drogę. Już jako dziecko miałam problem z nadmierną wagą, co przyniosło skutek w dorosłym życiu. Wtedy nie mając wiedzy, jak bezpiecznie i zdrowo się odchudzać, sięgałam po tzw : diety cud". To niestety przyczyniło się do problemów zdrowotnych.

Teraz wiem, że zdrowa dieta, to nie drastyczne obcinanie kalorii, to nie eliminowanie bez potrzeby wielu produktów ogólnie zdrowych z diety, np. węglowodanów z kaszy, ryżu czy razowego pieczywa.

Wiem też z czym mierzy się osoba, która przez wiele lat boryka się z problemem wagi. Wiem jakie to przynosi konsekwencje psychiczne i zdrowotne. Wiem też, że samemu jest niezwykle trudno poadzić sobie z problemem dlatego dobrze szukać pomocy specjalisty i poznać osoby, które też mają tak samo jak Ty.

Zmiany w zdrowym odżywianiu to  proces i może trwać długo zanim się na stałe zakorzeni jednak zaczynając od małych kroków już po krótkim czasie  można zauważyć duże zmiany w wyglądzie czy samopoczuciu co wpływa na samoocenę. Na tej ścieżce jestem i tego uczę moich Pacjentów w przyjaznej atmosferze. I wierzę, że w każdym jest ta moc do wprowadzenia zmian.

Najczęściej moimi Pacjentami są osoby zmiagające dolegliwościami i chorobami układu pokarmowego i chorobami dietozależnymi, otyłością, chorobami układu krążęnia, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Jestem członkiem stowarzyszeń:

  • Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
  • Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków
  • Polskiego Towarzystwa Dietetyków


Cały czas uaktualniam swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach i wykładach dotyczących żywności, terapii żywieniowej, interakcji pomiędzy lekami a żywnością, wpływu leków na przyswajalność składników odżywczych pożywienia i stanu odżywienia pacjenta. Interesuję się też psychodietetyka i tą wiedzę również wykorzystuję podczas spotkań z Pacjentami. Do każdego podchodzę indywidualnie, staram się rozumieć problem, z którym zgłasza się Pacjent do mnie. 

 Informuję o możliwych interakcjach leków oraz leków i żywności. Opracowuję diety wegetariańskie oraz zbilansowane klasyczne. Odpowiednie zalecenia żywieniowe często pomagają zredukować aktualnie stosowane leki a nawet odstawić, w porozumieniu z lekarzem.

Prywatnie jestem mamą i partnerką. W wolnym czasie najchętniej odpoczywam na łonie natury, lubię podróżować z rodziną, poznawać nowe miejsca. Uwielbiam góry:)

Odbyte kursy i szkolenia:

  • SOIT-School Of Insulinresistance Therapy-specjalista przyjazny insulinoopornym-2018
  • Dieta w chorobach tarczycy. PCOS i insulinooporności- akademia Dietetyki Klinicznej- 2017
  • Postępy w farmakoterapii chorób układu pokarmowego- 2018
  • Postępy w farmakoterapii chorób metabolicznych- 2018
  • Dietetyka Forum 2014 i 2015
  • Leczenie Żywieniem. Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – TOMO 2015
  • Interpretacja nietolerancji pokarmowej i praktyczne zastosowanie diety eliminacyjnej - Cambridge Diagnostics - 2013
  • Dietocoaching I i II stopień- Nutricenter - 2014
  • Nutrigenetyka w Dietetyce. Praktyczne wykorzystanie testów DNA w dietetyce- DFMedica - 2014
  • Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej- Cambridge Diagnostics - 2012
  • Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa - Instytut Mikroekologii - 2014
  • Terapia żywieniowa nadwagi i otyłości- GUMed Gdański Uniwersytet Medyczny - 2008
  • Diety wegetariańskie w praktyce- Wegecentrum - 2013
  • Terapia żywieniowa- alergie pokarmowe- Gdański Uniwersytet Medyczny - 2010
  • Elementy psychologii klinicznej – Gdański Uniwersytet Medyczny - 2008
  • Cukrzyca jako problem współczesnej medycyny- Uniwersytet Jagielloński - 2011, 2012
  • Współczesne metody leczenia otyłości - Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Otyłość i nadwaga jako problem zdrowotny - Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Choroba wrzodowa- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia i terapia żywieniowa nieswoistych zapaleń przewodu pokarmowego- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia zakażeń układu moczowego- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia chorób narządu wzroku- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2012
  • Postępy w farmakoterapii chorób metabolicznych. Promocja zdrowia i profilaktyka zdrowotna - Uniwersytet Jagielloński- 2009
  • Nutriceutyki, suplementy, witaminy- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Farmakoterapia chorób krwi i układu krwiotwórczego- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Postępy w farmakoterapii wybranych chorób skóry- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2012
  • Postępy w farmakoterapii chorób układu pokarmowego- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Toksykologia alkoholu etylowego i interakcje alkoholu z lekami i żywnością-Gdański Uniwersytet Medyczny- 2006, 2008

 

Małgorzata Merecka

dietetyk

 

Dietetykę studiowałam na Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Specjalizuję się w dietach leczniczych a najbliższe mi tematy to cukrzyca i insulinooporność, choroba Hashimoto, celiakia oraz choroby układu krążenia. Szczególne miejsce zajmuje u mnie kuchnia wegetariańska.  

Podczas wizyty Pacjenta najważniejszy jest dla mnie jego komfort i zaufanie. Zawsze staram się zrozumieć problem i obawy z jakimi zgłasza się do mnie drugi człowiek oraz wspierać go w dążeniu do celu. Nie jestem zwolenniczką radykalnych diet redukcyjnych. Preferuję zdrowe podejście do jadłospisu, ponieważ stosowana dieta po osiągnięciu swojego celu terapeutycznego powinna stać się naturalnym sposobem odżywiania.

Czas wolny lubię spędzać aktywnie, najlepiej wypoczywam na świeżym powietrzu a zwłaszcza nad mazurskimi jeziorami.