Dieta w czasie ciąży

Co jeść, a czego nie jeść w ciąży?

  • Racjonalne odżywianie podczas ciąży ma duże znaczenie dla prawidłowego jej przebiegu, rozwoju płodu, a także dla zdrowia dziecka po urodzeniu.
  • Z nami poznasz zasady komponowania posiłków, aby nie brakowało w nich witamin, minerałów, błonnika, a tłuszcze, węglowodany i białka były w odpowiedniej proporcji.
  • Stosując dietę, którą opracujemy specjalnie dla Ciebie będziesz miała pewność, że dostarczasz sobie i Twojemu dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zapraszamy przyszłe mamy oraz kobiety karmiące na konsultacje.


Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży:


Śniadanie

Płatki owsiane z mlekiem, słonecznikiem i daktylami:
Płatki owsiane - szklanka
Mleko kozie lub krowie - 1/2 szklanki
Daktyle - 10 sztuk
Słonecznik - łyżeczka

Płatki owsiane zalać mlekiem i zagotować. Dodać daktyle i słonecznik. Można także dodać wanilię lub cynamon.


II śniadanie

Kefir - szklanka

Kanapka z twarogiem i dżemem:
Chleb razowy - 2 kromki
Dżem niskosłodzony - 2 łyżeczki czubate
Twaróg chudy - 50g - plaster


Obiad

Kasza, gulasz wołowy, ogórki i buraczki.
Kasza gryczana - 6 łyżek
Gulasz wołowy - 100g
Ogórki kiszone - 2 sztuki
Buraczki gotowane tarte - 100g


Podwieczorek

Serek wiejski - 200g
Chleb razowy - kromka


Kolacja

Zupa krem z dyni z orzechami włoskimi:
Dynia - 200g
Marchew - 100g
Ziemniaki - 70g
Cebula - 70g
Orzechy włoskie - 12g
Masło klarowane - 2 łyżeczki

Cebulę pokroić i usmażyć na maśle, następnie dodać wodę, ziemniaki i dynię. Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Gotową zupę zmiksować, podać ze zmielonymi orzechami.